Validation Vlaanderen Nederland
Lange geschiedenis
Validation begon als de persoonlijke praktijk van een briljant individu, Naomi Feil. Feil, op vierjarige leeftijd gevlucht uit Nazi Duitsland, groeide op in het Montefiore Home for the Aged in Cleveland Ohio, waar haar vader de directeur was en haar moeder het hoofd van de Sociale Dienst. Er was een speciale afdeling voor ouderen met cognitieve achteruitgang. Die oude mensen waren Naomi’s directe buren en vrienden. Dit gaf haar een uniek inlevingsvermogen en inzicht in de wereld van gedesoriënteerde ouderen. Dit werden de bouwstenen voor de Validation methode.
Validation, ooit een buitenbeentje, past goed bij het hedendaagse denken nu Feils ideeën een generatie lang ‘persoonsgerichte’ ouderenzorg hebben geïnspireerd. Zij is de peetmoeder van belevingsgerichte zorg voor oudere mensen.
Validation wordt al sinds de jaren zeventig onderwezen en gebruikt. De methode werd in 1989 voor het eerst in Nederland en België geïntroduceerd.
Feiten en cijfers
In de loop van 50 jaar heeft Naomi Feil wereldwijd zo’n 2000 workshops gegeven.
Bij een gemiddelde van 200 mensen per workshop, zijn dat 400.000 mensen
die Validation van haar grondlegster hebben ervaren.
Geautoriseerde Validation Organisaties (AVOs)
Aantal landen actief
Gecertificeerde Validation docenten
‘Master’ leraren
Talen ondersteund
Werken aan kwaliteit en verdere ontwikkeling
Het VTI Kwaliteitshandboek bestaat uit 125 documenten die de certificatieniveaus en -eisen en pedagogische richtlinen vastleggen, richtlijnen geven voor de ontwikkeling van AVOs en procedures regelen.
De Onderwijscommissie is internationaal samengesteld en verantwoordelijk voor de verdere ontwikkleing van Validation in theorie en praktijk, gebaseerd op ervaring en nieuwe wetenschappelijke inzichten.
Voor de opleiding tot Validation docent staat meer dan drie jaar (part time). Elke docent wordt geacht ‘bij te blijven’ en moet elke vijf jaar supervisie doen.